Aloe Vera – Plant van zon en kosmos

Deze week legt Rutger de prachtige Aloë Vera uit

Aloë Vera heeft een rijke geschiedenis in de Arabische landen. Aloë wordt vertaald als ‘’schitterende bittere substantie’’ en Vera komt uit het Latijn wat erop duidt dat deze plant enorm veel sap bevat met de beste medicinale waarde.

Al 2.200 v.Chr. wordt deze plant afgebeeld op Sumerische kleitabletten vanwege de geneeskrachtige planten. Ook in het oude Egypte zijn rond 1.500 v.Chr. scripten kruidenrecepten gevonden voor de toepassing hiervan. Cleopatra zou haar schoonheid ondermeer aan deze plant te danken hebben. Ook bij het balsemen in het Egypte (en in het Jodendom) werd Aloë Vera gebruikt voor conservering.

Aloë Vera

Vanuit de ayurveda herstelt Aloë het evenwicht van de menselijke geest. De indianen en Chinezen passen al duizenden jaren deze plant toe bij brandwonden, schimmelinfecties, zweren en abcessen. Het wordt niet voor niets dan ook de brandwondenplant genoemd, medicijnplant en levensplant.

Eigenschappen bij orale inname

1. Laxerend op de ingewanden. Werkt op de dikke darm actief en brengt na 6-24 uur de boel ‘’op gang’’. Te gebruiken bij constipatie.

2. Eetlust bevorderend

3. Bescherming van de slijmvliegen ter preventie van ontstekingen in de maagwand/darmwand

4. Stimulus voor de bloedvorming i.c.m. ijzer (bij bloedarmoede)

5. Stimuleert de weestand tegen bacteriën, virussen en schimmels (bij gebrekkige weestand, astma, verstoorde darmflora)

6. En nog zo veel meer

Bij uitwendige toepassing

1. Verzachtend/hydraterend

2. Bevordert de wondgenezing, celgroei stimulus

3. Breekt dode cellen af en voert deze af

4. Ontsteking werend en antiseptisch

5. Pijnstillend en verkoelend

6. Uitermate uitstekende eerste hulp voor de huid. Droog en bij schrale of schilferende huid. Brand-, zonnebrand-, schaafwonden, eczeem, acne, ouderdomsvlekken, peesontstekingen.

Wil je meer over deze plant weten? Of zie je volgende week graag JOUW plant? Rutger duikt in de wereld van de plant en schrijft er een mooi artikel over met achtergrond en toepassingen. Stuur ons gerust een berichtje! Liefs, Rutger en Bianca