ayahuasca

Werking van psilocybine


Werking van psilocybine

Psilocybine is de werkzame stof in specifieke soorten paddo’s (psilocybe cubensis) en truffels. Beide behoren ze tot de groep soort psychedelica. Psychedelica zijn stoffen die in de natuur voorkomen, in planten maar ook in schimmels zoals de paddo’s en truffels.

 Het verschil tussen deze twee is, dat Paddo’s boven de grond op de schimmel groeien, en soms maakt de schimmel ondergrondse opslagplaatsen aan voor voedingsstoffen en zulke “tripknollen” worden truffels genoemd.

De psilocybine en psilocine zijn de meest bekende actieve stoffen van de paddo’s en truffels. Psilocybine is uiteindelijk niet wat zorgt voor de trip, maar deze wordt omgezet door (maag) zuur en het enzym fosfatase naar psilocine. Psilocine is een stof die sterk lijkt op onze lichaamseigen neurotransmitter serotonine. Serotonine is een chemische boodschapper met belangrijke rollen in onze hersenen en spijsverteringsysteem.
Vanwege de gelijkenis kan psilocine binden aan receptoren die eigenlijk bedoeld zijn voor serotonine.

Doordat de psilocine inhaakt op de serotonine receptoren gaan de hersenen op een andere manier werken. De hersenactiviteit van ons default mode netwerk wordt verminderd, wanneer men onder invloed is van psilocine. Omdat het default mode netwerk de regie houdt kunnen de hersengebieden vrijer gaan communiceren. De psilocine zorgt dan ook voor groei in de hersenen, het stimuleert het aanmaken van nieuwe vertakkingen en verbindingen tussen de hersencellen, zodat je tijdens een reis dingen in heel ander perspectief kan gaan zien en hierdoor tot creatieve oplossingen kan komen.

Effecten en wat je kunt verwachten na inname

Paddo’s en truffels kun je gewoon eten en hebben een nootachtige wat zure smaak. Na consumeren ervan kun na zo’n 20 á 40 minuten de eerste effecten verwachten. Lichamelijke effecten, zoals het ontspannen van je lichaam en spieren, en het hebben van vergrote pupillen.

Je merkt dat alle zintuigen beter gaan werken, je gaat scherper zien, alle kleuren worden helderder. Muziek en het klinken van geluid worden intenser en lijkt het of je één wordt met je omgeving.

Ook gedachten worden anders ervaren, je merkt dat de dagelijkse werkelijkheid verandert, waardoor je jezelf en je omgeving op een hele andere manier ziet. Soms kun je jezelf hierdoor verward voelen, of in lachen uitbarsten, omdat geest en verstand dit niet goed kunnen registreren.

Maar tijdens deze effecten die van buitenaf gebeuren worden de innerlijke visioenen steeds duidelijker. Dit afhankelijk van de stemming van de persoon en de geconsumeerde dosis.

Hoe hoger de dosis hoe meer verandering in perceptie zal toenemen. De effecten worden meestal gevoeld in golven, met soms heel hevig en weer wat minder en kan de reis zo’n 5 tot 8 uur duren.